Nyitvatartás: 
H-CS: 10.00-18.00
P: 10.00-17.00
SZ: 10.00-13.00

Aspekt Optika
2092 Budakeszi, Fő u. 38.
Telefon: 06 20 236 2281

Cégek szűrése

.

Cégek szűrése

A képernyő előtti munkahelyekről

Megjelent az egészségügyi miniszter 50/1999. (XI. 3.) számú rendelete a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről.

A rendelet csak a következő munkavállalókra (illetve munkáltatóikra) nem vonatkozik: azokra, akik a járművek, illetve munkagépek vezető-, kezelőfülkéiben, szállítóeszközön lévő számítógépes rendszereken; hordozható rendszereken (melyeket a munkahelyeken nem rendszeresen használnak); számológépeken, pénztárgépeken és egyéb olyan készüléken, melyek - azok közvetlen használatának biztosítására - kisméretű, adatokat vagy mérésű eredményeket mutató képernyővel vannak ellátva - és végül az "ablakos írógépeken" (hagyományos, elektromos, elektronikus írógépek) dolgoznak.

A felsoroltakon kívül minden más munkavállalóra (és munkáltatóra) kiterjed a rendelet, aki a napi munkaidejéből rendszeresen, legalább 4 órán át képernyős eszközt használ.

A rendelet a következőkben határozza meg a képernyős eszközt: számjegy, betű, grafikus képsorokat képernyőn megjelenítő eszköz.

A képernyős munkahely fogalma: olyan munkaeszközök együttese, melyhez a képernyős eszközön kívül csatlakozhat adatbeviteli eszköz egyéb perifériák, esetleges tartozékok, ember-gép kapcsolatot meghatározó szoftver, irattartó, munkaszék, munkaasztal, vagy munkafelület, -telefon, valamint a közvetlen munkakörnyezet.

A munkáltatónak a munkavédelmi törvény szerinti kockázatbecslés, értékelés, valamint a munkavégzés egészségi és biztonsági feltételeinek ellenőrzése során folyamatosan vizsgálnia Kell a kővetkezőket:

  • látásromlást előidéző tényezők
  • pszichés megterhelés
  • fizikai állapotromlást előidéző tényezők

A munkáltató köteles a dolgozó látásának vizsgálatát biztosítani, őt arra elküldeni. Ez a vizsgálat nem azonos az időszakos orvosi alkalmassági vizsgával. A vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi orvos végzi, aki indokolt esetben szemész-rendelésre küldi a dolgozót.

2001. december 31-től - egy addigra megjelenő külön jogszabály szerint - ha a dolgozó egyébként is használt szemüvege, vagy kontaktlencséje a képernyős munkavégzéshez nem megfelelő, a leendő jogszabály szerinti költségtérítés mellett, a munkáltató kötelessége a megfelelő szemüveg biztosítása. Az orvosi vizsgálatok és az esetleg szükséges szemüveg költségei a dolgozóra nem háríthatók át

A munkáltató köteles úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább 10 perces össze nem vonható szünetek szakítsák meg.

A képernyő előtti napi munkavégzés 6 óránál több nem lehet.

 

.